Kluczem do zachowania zdrowia jamy ustnej jest szeroko pojęte, wielopłaszczyznowe utrzymanie równowagi. Newralgicznymi jej elementami są mikrobiota oraz ślina (pod względem zarówno jakości, jak i ilości).
POLECAMY
Ich destabilizacja to ryzyko zarówno procesu próchniczego, jak i choroby przyzębia czy infekcji grzybiczej lub innej patologii błony śluzowej. Codziennie używane środki do higieny jamy ustnej mogą wpływać negatywnie na zachowanie tegoż porządku ustalonego przez naturę. Stąd tak ważna jest ich kompatybilność z ustalonym przez naturę schematem.
Wpływ składników śliny na równowagę mikrobiologiczną jamy ustnej
Funkcje śliny obejmują jej udział w trawieniu pokarmu, odczuwaniu smaku, żuciu, mówieniu, eliminacji resztek pokarmowych, obronę przed niektórymi patologiami, protekcję fosforanu wapnia zębów. Doniesienia ostatnich lat potwierdzają także, że mikroorganizmy obecne w jamie ustnej i żyjące w symbiozie swoim rozwojem i ewolucją są uzależnione nie tylko od zachowania gospodarza, jego mechanizmów obrony oraz różnorodności niszy ekologicznych (np. zęby, język, błona śluzowa policzków), ale również od składników śliny.
Ślina jest impulsem do utworzenia błonki nabytej (na powierzchniach miękkich i twardych w jamie ustnej), która warunkuje późniejszą kolonizację drobnoustrojami uczestniczącymi w tworzeniu ostatecznej mikrobioty. Około 3000 protein i peptydów obecnych w ślinie dostarcza składników odżywczych niektórym z mikrobów, a niektóre eliminuje dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym.
System peroksydazy ma wpływ na Streptococcus mutan...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Forum Stomatologii Praktycznej
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- ...i wiele więcej!