Cel:
utrzymanie we właściwym stanie sanitarno-higienicznym urządzeń oraz niedopuszczenie do ich nadmiernego oblodzenia.
POLECAMY
Dotyczy:
wszystkich lodówek znajdujących się w zakładzie ochrony zdrowia.
Osoby odpowiedzialne za wykonanie zapisów instrukcji:
- lodówki spożywcze: kuchnia centralna – pomoce kuchenne, urządzenia znajdujące się w innych punktach – salowe (np. kuchenki oddziałowe, pomieszczenia socjalne, świetlice dla pacjentów),
- lodówki do leków, odczynników laboratoryjnych itp. – pracownicy medyczni poszczególnych działów (np. pielęgniarki, laborantki).
Uwaga!
W przypadku lodówek przeznaczonych do przechowywania żywności należy wybrać środek dezynfekcyjny przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Czynności wstępne
- Zapoznać się z instrukcją rozmrażania danej lodówki opracowaną przez producenta.
- Przenieść zawartość lodówki do innych urządzeń (ważne, aby były przeznaczone do tego samego celu, tzn. żywność do żywności, leki do leków itd.).
- Rozmrozić lodówkę, stosując zalecenia producenta (przy nowoczesnych chłodziarkach rozmrażanie może nie być konieczne).
- Przygotować roztwór preparatu myjąco-dezynfekującego i odpowiednią myjkę (wybór myjki zgodny z przyjętymi w zakładzie kodami kolorów).
- Przygotować środki ochrony osobistej (rękawice jednorazowego użycia, foliowy fartuch, osłonę twarzy) na czas przygotowywania roztworu roboczego środka dezynfekującego).
Wykonanie mycia i dezynfekcji – po rozmrożeniu
- Założyć odzież ochronną.
- Umyć wewnątrz roztworem środka myjąco-dezynfekującego i pozostawić na 15 minut. Przy pokrywaniu powierzchni środkiem dezynfekcyjnym należy zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne, aby nie pozostawić fragmentów wnętrza niezdezynfekowanych.
- Po upływie czasu dezynfekcji zmyć całość czystą wodą i osuszyć (lub pozostawić do wyschnięcia).
- Pojemniki, półki, które można wyjąć z lodówki, dezynfekować przez zanurzenie w oddzielnym pojemniku.
- Pojemniki, półki po upływie czasu dezynfekcji dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i umieścić w lodówce.
- Umyć urządzenie z zewnątrz, używając wody z detergentem, a następnie uporządkować jego otoczenie.
- Zdjąć rękawice, fartuch foliowy, a następnie umyć i zdezynfekować ręce.
- Włączyć urządzenie i odczekać do osiągnięcia temperatury:
- chłodziarka: +2°C,
- zamrażarka: –18°C.
- Umieścić przeniesiony towar w urządzeniu.
Czynności końcowe
- Uporządkować stanowisko pracy.
- Upewnić się, czy urządzenie zostało prawidłowo podłączone.
- Udokumentować wykonanie dezynfekcji (wzór dokumentacji poniżej).
Uwaga!
Każda lodówka zostaje poddana myciu i dezynfekcji raz w miesiącu.
Zawsze po naprawie urządzenia oraz w razie potrzeby (np. przy zabrudzeniu wnętrza