Instrukcja mycia i dezynfekcji lodówek

SAFETY & HEALTH

Cel:

utrzymanie we właściwym stanie sanitarno-higienicznym urządzeń oraz niedopuszczenie do ich nadmiernego oblodzenia.

POLECAMY

Dotyczy:

wszystkich lodówek znajdujących się w zakładzie ochrony zdrowia. 

Osoby odpowiedzialne za wykonanie zapisów instrukcji:

  • lodówki spożywcze: kuchnia centralna – pomoce kuchenne, urządzenia znajdujące się w innych punktach – salowe (np. kuchenki oddziałowe, pomieszczenia socjalne, świetlice dla pacjentów),
  • lodówki do leków, odczynników laboratoryjnych itp. – pracownicy medyczni poszczególnych działów (np. pielęgniarki, laborantki). 

Uwaga! 
W przypadku lodówek przeznaczonych do przechowywania żywności należy wybrać środek dezynfekcyjny przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Czynności wstępne

  1. Zapoznać się z instrukcją rozmrażania danej lodówki opracowaną przez producenta.
  2. Przenieść zawartość lodówki do innych urządzeń (ważne, aby były przeznaczone do tego samego celu, tzn. żywność do żywności, leki do leków itd.).
  3. Rozmrozić lodówkę, stosując zalecenia producenta (przy nowoczesnych chłodziarkach rozmrażanie może nie być konieczne).
  4. Przygotować roztwór preparatu myjąco-dezynfekującego i odpowiednią myjkę (wybór myjki zgodny z przyjętymi w zakładzie kodami kolorów). 
  5. Przygotować środki ochrony osobistej (rękawice jednorazowego użycia, foliowy fartuch, osłonę twarzy) na czas przygotowywania roztworu roboczego środka dezynfekującego).

Wykonanie mycia i dezynfekcji – po rozmrożeniu

  1. Założyć odzież ochronną.
  2. Umyć wewnątrz roztworem środka myjąco-dezynfekującego i pozostawić na 15 minut. Przy pokrywaniu powierzchni środkiem dezynfekcyjnym należy zwrócić szczególną uwagę na miejsca trudno dostępne, aby nie pozostawić fragmentów wnętrza niezdezynfekowanych.
  3. Po upływie czasu dezynfekcji zmyć całość czystą wodą i osuszyć (lub pozostawić do wyschnięcia). 
  4. Pojemniki, półki, które można wyjąć z lodówki, dezynfekować przez zanurzenie w oddzielnym pojemniku. 
  5. Pojemniki, półki po upływie czasu dezynfekcji dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i umieścić w lodówce.
  6. Umyć urządzenie z zewnątrz, używając wody z detergentem, a następnie uporządkować jego otoczenie.
  7. Zdjąć rękawice, fartuch foliowy, a następnie umyć i zdezynfekować ręce. 
  8. Włączyć urządzenie i odczekać do osiągnięcia temperatury:
  • chłodziarka: +2°C,
  • zamrażarka: –18°C.
  1. Umieścić przeniesiony towar w urządzeniu.

Czynności końcowe

  1. Uporządkować stanowisko pracy.
  2. Upewnić się, czy urządzenie zostało prawidłowo podłączone.
  3. Udokumentować wykonanie dezynfekcji (wzór dokumentacji poniżej).


Uwaga!
Każda lodówka zostaje poddana myciu i dezynfekcji raz w miesiącu.

Zawsze po naprawie urządzenia oraz w razie potrzeby (np. przy zabrudzeniu wnętrza
 

Przypisy